maandag 13 september 2010

Opleidingen en scholing ervaringsdeskundigheid LOC site

Opleidingen en scholing ervaringsdeskundigheid
http://www.loc.nl/loc/p000721/ggz/thema-s-uit-de-zorg-behandel-praktijk/hee-herstel-empowerment-en-ervaringsdeskundigheid/herstel-empowerment-en-ervaringsdeskundigheid-he

Op diverse plekken in den lande kunnen (ex-)cliënten opleidingen en scholing volgen:

* Conquest in Eindhoven
Conquest is een coöperatie ontstaan uit de samenwerking van het cliëntenbelangenburo Eindhoven, Fontys Hogeschool Sociaal Pedagogische Hulpverlening en de centrale cliëntenraad GGz Eindhoven en de Kempen met ondersteuning van de GGzE. In samenwerking met het IGPB (Amsterdam) wordt een opleiding aangeboden die bestaat uit een basiscursus en verschillende vervolgcursussen. In de basiscursus komen thema's aanbod die spelen bij cliëntenparticipatie, zoals: besluitvorming, samenwerken met de hulpverlener en cliëntgestuurde projecten. Er wordt veel aandacht besteed aan het maken van een portfolio. De onderwerpen van de vervolgcursussen zijn: management van cliëntgestuurde projecten, het geven van voorlichting, kwaliteitstoetsing vanuit cliëntenperspectief, het ontwikkelen van trainingsvaardigheden en ondersteuner c.q. coach van cliëntenraden.
Informatie en contact: www.cooperatieconquest.nl en info@cooperatieconquest.nl
* HEE-programma Trimbos Instituut
Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid (HEE) biedt effectieve werkwijzen en strategieën van mensen met psychische kwetsbaarheden om zichzelf te helpen. Het HEE-programma bestaat uit zelfhulpgroepen, studiedagen, cursussen en themabijeenkomsten.
Het HEE-team bestaat uit ongeveer 50 ervaringsdeskundige docenten. Zij verschillen als het gaat om hun ontwikkeling qua ervaringsdeskundigheid en bevoegdheid om de producten van HEE! te presenteren. HEE verzorgt trainingen en cursussen aan cliënten en medewerkers van GGz-instellingen en op diverse conferenties en evenementen, geeft les, houdt lezingen en andere presentaties en kan ingehuurd worden voor advies en consultatie.
Informatie en contact: www.trimbos.nl en hee.trimbos.nl
* ROC’s
Bij diverse opleidingsinstellingen kunnen mensen met ervaring in GGZz en verslavingszorg een beroepsopleiding volgen tot begeleider in de geestelijke gezondheidszorg met ervaringsdeskundigheid (BGE). Instellingen waar deze opleiding o.a. te volgen is: Fontys Hogeschool (Eindhoven), ROC Aventus (Apeldoorn), ROC Midden-Holland (Utrecht), ROC Zadkine (Rotterdam).
* Groninger Opleiding Ervaringsdeskundigheid
In 2005 is op initiatief van het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool, in samenwerking met Zorgbelang Groningen, een project gestart om mensen de mogelijkheid te bieden een opleiding te volgen tot ervaringsdeskundige. In dit project ontwikkelen en geven ervaringsdeskundigen cursussen. Er zijn diverse cursussen, die worden aangeboden aan gemengde groepen van personen met een beperking.
Informatie en contact: www.zorgbelang-groningen.nl en info@zorgbelang-groningen.nl
* GGZ Ervaringsagoog
De GGZ Ervaringsagoog (GEO) is een initiatief om te komen tot een opleiding voor ervaringsdeskundige die werkzaam zijn in de directe hulpverlening, zoals in een ACT-team, een Rehabilitatieteam, een crisisinterventieteam, een klinische afdeling, de verslavingszorg, zelfhulpgroepen in een GGz instelling, etc.
Een ervaringsdeskundige is een belangrijke versterking van het team hulpverleners.
De GEO beoogt om ervaringsdeskundigen die reeds actief zijn in een GGz team nader te scholen op het gebied van methodisch handelen, agogische vaardigheden, juridische kwesties en functioneren in een organisatie en/of een team.
Informatie en contact: www.igpb.nl en hvanhaaster@igpb.nl
* Sociaal ondernemen vanuit cliëntenperspectief (SOC)
De SOC is een opleiding voor ervaringsdeskundigen die interesse hebben in het starten van een sociale onderneming of (willen) werken als leidinggevende. In de opleiding komen onderwerpen aan bod als ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid, cliëntsturing, duaal management, financieel beheer, leidinggevende vaardigheden, public relations, mondelinge en schriftelijke communicatie. De opleiding wordt afgesloten met het maken en presenteren van een bedrijfsplan of een projectplan op maat.
Informatie en contact: www.igpb.nl en hvanhaaster@igpb.nl
* Databank ervaringsdeskundigen
De Stichting Door en Voor heeft een databank ontwikkeld voor cliënten met evaringsdeskundigheid in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Via deze databank kan een beroep gedaan worden op de ervaring en kennis van cliënten of ex-cliënten en kunnen hun kwaliteiten ingezet worden bij projecten, voorlichting, cursussen en dergelijke.
De databank is opgezet door en voor evaringsdeskundigen uit de GGz om hun kennis, ervaring en vaardigheden aan te bieden aan cliëntenorganisaties, GGz-organisaties, opleidingsinstituten en andere organisaties. Er ontstaat op deze manier een overzicht van deskundigen voor de vele projecten die er al zijn en voor nieuwe projecten. Deze organisaties kunnen bij de databank de speciale kennis en ervaring verkrijgen die zij wensen. Daarop zal de databank bemiddelen in vraag en aanbod, met als doel het zo goed mogelijk inzetten van alle evaringsdeskundigen.
Informatie en contact: www.doorenvoor.nl en databank@doorenvoor.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten