maandag 13 september 2010

Opleiding voor ervaringsdeskundigen TOED-opleiding en GEO-opleiding

Cliëntenatlas

TOED-opleiding en GEO-opleiding
Cursussen
Bron: http://www.netclienten.nl/atlas/index.php?cat=3&sub=2&ad=38&verslag=1&plaats=0

Opleiding voor ervaringsdeskundigen
TOED-opleiding en GEO-opleiding
Wibautstraat 80-86
1091 GP Amsterdam
T
020 - 625 31 11
E
hvanhaaster@igpb.nl
W
www.igpb.nl
TOED staat voor Training Opleiding ErvaringsDeskundigheid. GEO staat voor GGZ Ervaringsagogische Opleiding. Beide opleidingen worden gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam, afdeling Maatschappij en Recht op bovenstaand adres.

Voor informatie en aanmelding kun je terecht bij Harrie van Haaster of Saskia van Dorp van het IGPB.
E-mail:
hvanhaaster@igpb.nl
svandorp@igpb.nl
In de lente van 2009 heb ik de TOED-opleiding gedaan. TOED staat voor Training Opleiding ErvaringsDeskundigheid. Dat is een soort basiscursus van veertien lessen waarin je leert hoe je vorm kan geven aan je eigen ervaringsdeskundigheid als (ex-)cliënt.
Lestijden en medestudenten
De lessen waren op vrijdagen want dat is de dag waarop de meeste cliënten niet in hun raad of zo werken. De lessen duurden van 10.00 tot 17.00 of 16.00 uur. Dat is best zwaar want het zijn lange en intensieve dagen. Zeker als je niet meer gewend bent om te studeren en ook als je de andere dagen moet werken. In mijn groep zaten 32 studenten. Ik heb één keer een dag overgeslagen omdat de informatie van die les mij al wel bekend was. Het grootste deel van mijn medestudenten waren jonge mensen, die vanuit cliëntenraden of andere belangenorganisaties aan de opleiding waren begonnen. Ook een aantal mensen van de 'welzijnkant' deed mee: buurthuiswerkers. Maar de meesten kwamen vanuit raden, ook van buiten Amsterdam.

Ontstaan van de opleiding
De opleiding is ontstaan uit een duidelijke behoefte, want steeds meer (ex-)cliënten werken als ervaringsdeskundige. Ik ben bij deze opleiding gekomen toen ik er bij HVO-Querido over hoorde. De opleiding komt voort uit een samenwerking van de Hogeschool Amsterdam en het Instituut voor Gebruikersparticipatie en Beleid (IGPB). Ik heb de lessen gevolgd aan de Hogeschool van Amsterdam, afdeling Maatschappij en Recht aan de Wibautstraat.

Lesprogramma
De onderwerpen van de lessen waren zeer verschillend. In een van de eerste bijeenkomsten vertelden de studenten in kleinere groepjes over hoe zij ervaringen hadden opgedaan in de psychiatrie. Dit waren natuurlijk heel persoonlijke verhalen. We leerden elkaar op deze manier al best een beetje kennen. Andere lessen hadden als onderwerp HEE (Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid). Wetten zoals de WGBO (Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomsten) en BOPZ (Bijzondere Opname Psychiatrische Ziekenhuizen). Geschiedenis van de Gekkenbeweging, geschiedenis over de eerste instellingen, de Krankzinnigenwet. De crisiskaart en zelfbeschikkingsrecht, zorgkwaliteit/zorginkoop (daarover heeft een cliëntenraad adviesrecht). Er waren ook lessen over hoe je je kan opstellen in een belangenorganisatie. Bijvoorbeeld over diplomatieke en sociale vaardigheden: je professioneel leren opstellen. Of hoe je je kan opstellen ten opzichte van andere cliënten. Jij bent in functie als ervaringsdeskundige, als het ware voor hen een deur, een advocaat en een adviseur. De lessen werden door verschillende docenten gegeven, elk over hun eigen expertise.

Portfolio
Gedurende de opleiding maakten we een portfolio. Dat is een eigen boek waarin je op een rij zet wat je allemaal geleerd hebt. Over de cursussen, opleidingen, en ook wat je geleerd hebt van je eigen aandoening, hoe je los gekomen bent van je problematiek. Je leert een leeg hoofd te maken, zodat je goed naar anderen kan luisteren, elkaar laat uitpraten. Je leert feedback te geven, niet te betuttelen, en vorm te geven aan jouw ervaringsdeskundigheid, je kennis toe te passen in de praktijk, en waar je grenzen liggen.

Presentatie
Uiteindelijk heeft elke cursist een presentatie gegeven over zijn ervaringsdeskundigheid. Ik liet een schilderij zien van eigen werk. In de presentatie kwam naar voren hoe jij je eigen herstelproces hebt doorgemaakt. Daarmee laat je zien dat je meer bent dan alleen cliënt of je diagnose. Dit bewustzijn is in de GGZ nog weinig doorgedrongen. Als je ‘binnen bent’ in de GGZ leer je niet echt wat. Bijv. wel achter de bar staan, maar je leert niet inkopen te doen voor de bar of een sociale hygiëne-opleiding te doen. Terug in de maatschappij word je dan in het diepe gegooid.

Is de opleiding een aanrader?
Ja, de opleiding heeft mij geholpen om me sterker in mijn schoenen te voelen staan en het helpt cliënten te emanciperen. Ik zit nu in verschillende landelijke platforms en een enkele medecursist heeft een baan als teamleider. Het daagt uit en je behoefte om te ontplooien wordt versterkt. Maar er zijn ook minpunten. Ervaringsdeskundigen worden nog steeds slecht betaald en daardoor voelt het alsof we ook slecht gewaardeerd worden. Ervaringsdeskundigen voelen zich daardoor slecht erkend.

Kosten
De kosten zijn best hoog: € 1.100,- . Maar er zijn financieringsmogelijkheden. Informeer hiernaar bij het IGPB, want er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld het innovatiefonds van je cliëntenraad of uit deskundigheidsbevorderingsmiddelen. Het IGPB weet veel van de mogelijkheden en denkt echt met je mee.
Ria Mulder
9 september 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten