zaterdag 18 september 2010

Ervaringsdeskundige in de ggz « Tistje

Ervaringsdeskundige in de ggz « Tistje
http://tistje.wordpress.com/2010/09/18/ervaringsdeskundige-in-de-ggz/

Ervaringsdeskundige in de ggz
Posted: september 18, 2010 by in beeldvorming, communicatie, diagnose, persoonlijke beleving
Tags:empowerment, ervaringsdeskundige, geestelijke gezondheidszorg, participatie, reflectie, vorming
0

Een van de sectoren die nog steeds wat achterop lijkt te hinken als het gaat om rekening te houden met de ervaringskennis van alle actoren, is wellicht die van de geestelijke gezondheidszorg.

Stiefmoederlijk behandeld

Mensen met autisme die te maken hebben (gehad) met psychische problemen worden vaak stiefmoederlijk behandeld. Ze worden al eens in een slachtofferrol geduwd. Of gebruikt als excuus voor ongewilde participatie.

Soms worden ze geacht niet in staat uitspraken te doen tegenover professionelen zoals psychologen, ergo – en psychotherapeuten, psychiaters, psychiatrisch maatschappelijk assistenten, woon –, werk – en levensloopbegeleiders.

Direct betrokkenen echte waardemeters kwaliteit van ondersteuning

Nochtans zijn het de directe betrokkenen, mensen die de ervaring met de geestelijke gezondheidszorg en met psychische problemen zelf, die het laatste woord hebben over de kwaliteit van de ondersteuning, en nog meer over het positief of negatief effect van deze ondersteuning op hun kwaliteit van bestaan.

In elk geval hebben zij veel kennis over wat kwetsbaarheid is en welke gevolgen dit heeft op hun dagelijks leven en wat helpt en wat net niet. Zij hebben ervaringskennis, zijn deskundigen eerste graad op dit vlak. Terwijl hun omgeving deskundigen zijn op vlak van het leven met hen, soms dag in dag uit, en de impact op hun relaties.

Nochtans kunnen mensen met autisme met een psychische problematiek niet zonder professionele kennis, terwijl die stervende materie blijft zonder permanent contact met ervaringsdeskundigheid.

Jammer genoeg zijn er niet zo heel veel mensen met autisme die zich voorbereid voelen of menen de nodige vaardigheden te bezitten om een functie als ervaringsdeskundige op te nemen.

Vorming ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg

Toevallig krijg ik vandaag in mijn mailbox een tip over een vorming ‘ervaringsdeskundige in de geestelijke gezondheidszorg’.

Een vorming die doorgaat in Mechelen (België) en georganiseerd is door een samenwerkingsverband van Ggalimero, Uilenspiegel vzw en LUCAS. De kostprijs is gratis (niet inbegrepen: vervoer en maaltijden).

Het gaat om een vorming van 4 namiddagsessies (15 & 29 november, 6 & 13 december) van vier uur. Men gaat er dus van uit dat ervaringsdeskundigen niet of hoogstens deeltijds werken.

Vorm en inhoud van de vorming

De vorming blijkt vooral een oriëntatie voor mensen die als gebruiker, cliënt of patiënt in aanraking kwamen met geestelijke gezondheidszorg of psychiatrie en hun ervaringen op een positieve wijze willen inbrengen om het gebruikers – of patiëntenperspectief te vertegenwoordigen.

De vertegenwoordigingsfunctie, slechts een van de vele manieren om ervaringen in te zetten, staat dus prominent vooraan hier.

In de folder lees ik alvast dat deelnemers leren hoe ze hun eigen verhaal met praktische methodieken kunnen inzetten en in de praktijk brengen. Hoewel er ook stil gestaan wordt bij wat ervaringsdeskundigheid is, en wat de meerwaarde kan zijn.

Maar er mag ook kritisch naar zichzelf worden gekeken. ‘Via uitwisseling staan deelnemers stil bij hun sterke punten en bij de competenties waaraan ze nog moeten werken’, staat er ook.

Voor mensen die geïnteresseerd zijn, of willen aanmelden staat er een contactpersoon : Rafael Daem (projectcoördinator) – mailadres: rafael@uilenspiegel.net. De gsm van die mens kan u via een eenvoudig mailtje opvragen, maar plaats ik hier niet om zijn privacy te beschermen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten