maandag 13 september 2010

Het RSC-GGZ versterkt, via vernieuwende projecten, de positie van (ex)GGZ-cliënten. Met sommige projecten, zoals het Steunpunt Wonen en de cursus ‘Herstellen Doe Je Zelf’, was het RSC-GGZ zelfs landelijk koploper.

RSC-GGZ
Bron: http://www.rsc-ggz.nl/

Heb je te maken met de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) in Midden of West Brabant? Dan kun je voor informatie, ondersteuning en dienstverlening terecht bij het Regionaal Service Centrum GGZ.

Wat doet het RSC-GGZ?

Het RSC-GGZ versterkt, via vernieuwende projecten, de positie van (ex)GGZ-cliënten. Met sommige projecten, zoals het Steunpunt Wonen en de cursus ‘Herstellen Doe Je Zelf’, was het RSC-GGZ zelfs landelijk koploper. Voortdurend ontwikkelt het RSC-GGZ nieuwe initiatieven. Bovendien werkt het RSC-GGZ samen met Zorgbelang Brabant. Bijzonder is dat bij het RSC-GGZ voornamelijk ervaringsdeskundigen werken. Dit zijn mensen die zelf cliënt zijn geweest van de GGZ en nu hun ervaring inzetten om de positie van andere (ex)cliënten te verbeteren.


Wat betekent: ‘Empowerment’, de manier van werken van het RSC-GGZ

Het RSC-GGZ werkt volgens het principe van ‘Empowerment’. ‘Empowerment’ was en is het kernwoord van het RSC-GGZ. Dit betekent, vrij vertaald, het beste in mensen naar boven halen en hun sterke punten stimuleren. Zo zijn er verschillende projecten die de positie van (ex)cliënten uit de GGZ versterken. Een voorbeeld is het project Steunpunt Wonen, waarbij mensen inspraak hebben in waar ze willen wonen. De ‘empowerment gedachte’ is ook van toepassing op de medewerkers van het RSC-GGZ. Door bij het RSC-GGZ betaald of onbetaald te werken, draaien de medewerkers mee in de samenleving en krijgen ze nieuwe kansen.
Van zolderkamer naar zorgboulevard; wat is de achtergrond van het RSC-GGZ?

In 1993 startte het RSC-GGZ op een zolderkamer aan de Piushaven in Tilburg met alleen een coördinator en een secretaresse. Inmiddels is het RSC-GGZ uitgegroeid tot een goed draaiend bureau met enkele beroepskrachten en zo’n 40 à 50 vrijwilligers en heeft zijn plek gevonden op de zorgboulevard van Midden en West Brabant! Daar vindt u het RSC-GGZ in het pand van Zorgbelang aan de Lage Witsiebaan 2b in Tilburg. Ook de Thuiszorgwinkel van Thebe en de Huisartsenpost zitten op de zorgboulevard. Dat al deze organisaties bij elkaar zitten, maakt het voor u wel zo overzichtelijk!
Welke projecten heeft het RSC-GGZ?

Het RSC-GGZ ontwikkelt projecten om de positie van (ex)GGZ-cliënten te verbeteren en te versterken. Als een bepaalde vorm van dienstverlening ontbreekt die de positie van GGZ-cliënten versterkt, speelt het RSC-GGZ daar op in met een nieuwe activiteit of een nieuw project.

Voorbeelden van projecten zijn:

* Infodesk
* Het Familie Servicepunt
* Steunpunt Wonen
* Steunpunt PGB
* Zorgconsulenten
* Crisisconsulent

Voorbeelden van cursussen:

* Cursus ‘Herstellen doe je zelf’
* Cursus ‘Samenspel 2000’
* Cursus ‘Werken met je eigen ervaring’
* Cursus ‘Woonoriëntatie’
* Cursus ‘Crisiskaart’
* Cursus ‘Uitbreiding sociaal netwerk’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten