maandag 13 september 2010

Het IGPB wil door middel van opleiding, training, cursussen en deskundigheids-bevordering, de positie van cliïënten, patiïënten en mensen met een handicap versterken en de implementatie van nieuwe ontwikkelingen ondersteunen.

Het IGPB wil door middel van opleiding, training, cursussen en deskundigheids-bevordering, de positie van cliïënten, patiïënten en mensen met een handicap versterken en de implementatie van nieuwe ontwikkelingen ondersteunen.
Bron: http://www.igpb.nl/pages/content.php?sub=5&id=19

Jaarlijks wordt het volgende aangeboden.

De TOED, traject opleiding ervaringsdeskundigheid

De TOED is een initiatief van het cliëntenbelangenbureau van de GGz Eindhoven en het IGPB, in samenwerking met de Fontys Hogeschool in Eindhoven. Doel van de opleiding is de ervaringsdeskundigheid van mensen met psychiatrische aandoeningen, te bevorderen.

De opleiding bestaat uit een basiscursus en verschillende vervolgcursussen. In de basiscursus komen thema's aanbod die spelen bij cliëntenparticipatie, zoals besluitvorming, samenwerken met de hulpverlener en cliëntgestuurde projecten. Er wordt veel aandacht besteed aan het maken van een portfolio. De basis cursus duurt 14 weken en kost 1.100 euro.

De onderwerpen van de vervolgcursussen zijn: management van cliëntgestuurde projecten, het geven van voorlichting, kwaliteitstoetsing vanuit cliëntenperspectief, het ontwikkelen van trainingsvaardigheden en ondersteuner c.q. coach van cliëntenraden.

Onderwerpen:

dag 1. inleiding op het programma en portfolio groepen
dag 2. formuleren doelen en maken van eigen verhaal
dag 3. oplossingen zoeken, crisiskaart en portfolio
dag 4. besluitvorming over hulpverlening en WGBO
dag 5. vervolg dag 3
dag 6. samenwerking met je hulpverlener en zelfhulp
dag 7. evalueren, feed back geven, portfolio
dag 8. geschiedenis clientenbeweging, beleid formuleren
dag 9. gezamenlijk oplossingen zoeken, portfolio
dag 10. zelfhulpgroepen, herstelgroepen
dag 11. clientenraden
dag 12. clientgestuurde projecten
dag 13. kwaliteitstoetsing en onderzoek
dag 14. afsluiting portfolio

In september 2010 start een nieuwe basiscursus. Voor de informatiefolder en een inschrijfformulier klik hier.

Voor informatie en aanmelding Harrie van Haaster of Saskia van Dorp , 020 - 620 47 41, e-mail hvanhaaster@igpb.nl, svandorp@igpb.nl

De GEO, GGz Ervaringsagoog

De GEO is een initiatief van 5 organisaties - Arkin (voorheen Mentrum/Jellinek), Roads, IGPB, HvA, en Anoiksis - om te komen tot een opleiding voor ervaringsdeskundige die werkzaam zijn in de directe hulpverlening, zoals in een ACT team, een Rehab team, een crisisinterventieteam, een klinische afdeling, de verslavingszorg, zelfhulpgroepen in een GGz instelling, etc.

Een ervaringsdeskundige is een belangrijke versterking van het team hulpverleners.

De GEO beoogt om ervaringsdeskundigen die reeds actief zijn in een GGz team nader te scholen op het gebied van methodisch handelen, agogische vaardigheden, juridische kwesties en functioneren in een organisatie en/of een team. De opleiding duurt zes maanden en kost 1200 euro.

Voor informatie over de GEO opleiding: Harrie van Haaster, 020 - 620 47 41, email hvanhaaster@igpb.nl

Leiding geven, Management en Sociaal Ondernemen vanuit Cliëntenperspectief (SOC)

De SOC is een opleiding voor ervaringsdeskundigen die interesse hebben in het starten van een sociale onderneming of (willen) werken als leidinggevende. In de opleiding komen onderwerpen aan bod als, ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid, cliëntsturing, duaal management, financieel beheer, leidinggevende vaardigheden, public relations, mondelinge en schriftelijke communicatie. De opleiding wordt afgesloten met het maken en presenteren van een bedrijfsplan of een projectplan op maat.

De opleiding wordt gegeven in Amsterdam en kost 3000 euro

Informatie bij Harrie van Haaster, tel 020 - 620 47 41 of e-mail hvanhaaster@igpb.nl

Cursus opzetten van en leidinggeven aan supportgroepen voor stemmenhoorders

De ervaring die in Engeland is opgedaan met ongeveer 180 actieve supportgroepen, laat zien dat deze groepen voor stemmenhoorders erg nuttig zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat voor mensen die een supportgroep volgen de kans veel kleiner is om opgenomen te worden. De cursus is bedoeld voor ervaringsdeskundigen en hulpverleners die een supportgroep willen gaan starten

De docenten van deze cursus zijn Marius Romme en Jacqui Dillon. Sind 1987 doet Marius Romme samen met Sandra Escher onderzoek naar stemmen horen vanuit de ervaring van stemmenhoorders. Jacqui Dillon is stemmenhoorster met veel ervaring in het begeleiden van groepen stemmenhoorders, zowel nationaal als internationaal.

De voertaal van de cursus is engels en de kosten bedragen 700 euro.

Voor meer informatie, Gerda Scholtens, tel 020 - 620 47 41 of email gscholtens@igpb.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten