woensdag 8 september 2010

De film ‘Verloren Jaren’ (lengte is 64:12 minuten, de film bevat beelden die mogelijk schokkend kunnen zijn):

Bron; http://www.verlorenjaren.nl/de-film/

Verloren Jaren from Verloren Jaren on Vimeo.



De film ‘Verloren Jaren’ (lengte is 64:12 minuten, de film bevat beelden die mogelijk schokkend kunnen zijn):

Bart studeert aan de filmacademie als het noodlot toeslaat. De student kampt met zijn eerste psychose, maar weigert hulp te zoeken zodat hij steeds verder aftakelt. Bart wordt gespeeld door Wouter de Jong, bekend geworden door zijn rol als Milan Verhagen uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Andere acteurs zijn onder andere Frederik de Groot, Elisa van Riessen en Sijtze van der Meer.

Het scenario van de dramafilm is gebaseerd op ervaringen van Bas Labruyère. De 35-jarige regisseur heeft de ziekte schizofrenie en heeft zelf te kampen gehad met psychosen. Pas na drie jaar liet hij zich opnemen in een psychiatrische kliniek. Na zijn herstel schreef hij een brief om zijn ervaringen met zijn familie en vrienden te delen. Gestimuleerd door zijn behandelaar, Wim Veling, besloot hij de brief te verfilmen.

Een korte introductie over de film ‘Verloren Jaren’:

Verloren Jaren is de eerste film waarbij de kijker door de ogen van een ervaringsdeskundige een psychose ervaart. Het project is tot stand gekomen dankzij steun van geneesmiddelenfabrikant AstraZeneca, Stroom Den Haag, Fonds Nuts Ohra en Stichting Koningsheide. Met de film willen de betrokkenen aandacht vragen voor de eerste tekenen van psychosen. De film is geproduceerd door JensenFrisbee in samenwerking met het Haagse Parnassia, psycho-medische zorg.

De trailer van de film ‘Verloren Jaren’:

Jaarlijks krijgen zo’n 3000 Nederlandse jongeren een eerste psychose. Hoewel dat vaak onverwacht lijkt te gebeuren, zijn er meestal toch voortekenen. Omdat deze vaak niet worden herkend, is hun leven al behoorlijk ontwricht wanneer ze hulp zoeken. Hoe eerder een psychose of de voortekenen daarvan wordt behandeld, hoe minder ingrijpend het is en des te beter de herstelmogelijkheden zijn.

De film ‘Verloren Jaren’ ging in voorpremière op 13 april 2010 in het Filmhuis Den Haag. De dag erna, op woensdag 14 april 2010, vond de première plaats tijdens het Voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie in het MECC in Maastricht. AstraZeneca organiseerde er een satellietsymposium waar de film te zien was. Sinds donderdag 15 april 2010 is de film online te zien.

Dit artikel is ook verkijgbaar in het: Engels, Frans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten