woensdag 21 juli 2010

Inzet ervaringsdeskundigen in opmars

02-09-2008 Inzet ervaringsdeskundigen in opmars


Om inzicht te krijgen in de omvang van ervaringsdeskundigheid in de ggz is in juni 2008 samen met de Vakvereniging voor Ervaringswerkers in & rondom de GGZ (VvE) een korte enquête gehouden onder lidinstellingen van GGZ Nederland.

Bijna tweederde van de 44 deelnemende instellingen blijkt ervaringsdeskundigen in te zetten. Deze ervaringsdeskundigen zijn vooral te vinden in de functie van voorlichter, cursusleider/trainer en ervaringsdeskundig werker in (F)Act-teams. Vaak zijn de ervaringsdeskundigen niet in loondienst, maar worden zij slechts enkele uren of keren per jaar ingezet of worden ze op detacheringsbasis ingezet.

Ervaringswerkers in (F)Act-teams zijn relatief het vaakst in loondienst werkzaam. Er is nog een duidelijke professionaliseringsslag mogelijk op dit gebied. Dit komt ook tot uiting in beperkte beschikbaarheid van gerichte functieprofielen. Een aantal instellingen geeft wel aan deze profielen momenteel te ontwikkelen. De enquête resultaten vindt u op GGZ Kennisnet.

GGZ Nederland hecht belang aan de ontwikkelingen rond ervaringsdeskundigheid. In het visiedocument voor de langdurende zorg (beschikbaar vanaf 11 september 2008) wordt gepleit voor een toename van het aantal ervaringdeskundigen in de ggz als onderdeel van de herstelgeoriënteerde zorg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten