woensdag 21 juli 2010

GGZ instellingen hebben in toenemende mate behoefte aan begeleiders met ervaringsdeskundigheid

Utrecht, 6 november 2008.


GGZ instellingen hebben in toenemende mate behoefte aan begeleiders met ervaringsdeskundigheid, tegelijkertijd zijn de meeste GGZ instellingen onvoldoende toegerust op hun komst. Vaak hebben de teams niet helder wat de toegevoegde waarde is van een collega met ervaringsdeskundigheid, waardoor deze in het begin vaak in het diepe wordt gegooid. Dit is één van de resultaten van een onderzoek van het Trimbos-instituut in samenwerking met het ROC Zadkine naar de scholing en inzet van Begeleiders in de GGZ met Ervaringsdeskundigheid in de GGZ (BGE-ers).

Sinds 2004 biedt het ROC Zadkine in Rotterdam een reguliere opleiding op SPW4-niveau tot Begeleider in de GGz met Ervaringsdeskundigheid: de BGE-opleiding. Ervaringsdeskundigheid houdt in dat mensen met een psychiatrische en/of verslavingsachtergrond op basis van hun eigen ervaring en die van anderen ervaringskennis ontwikkelen, die ingezet kan worden in de hulpverlening. Doel van dit onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de afstemming van de BGE-opleiding en de (leer)werkplekken van de BGE-ers.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de BGE-opleiding goed aansluit bij het werkveld: de begeleiders hebben voldoende bagage meegekregen voor hun werk als begeleider en als ervaringsdeskundige. Het probleem ligt eerder in omgekeerde richting: GGZ instellingen blijken nog onvoldoende toegerust te zijn op de komst van begeleiders met ervaringsdeskundigheid. Het onderzoek heeft een aantal voordelen van de inzet van begeleiders met ervaringsdeskundigheid voor cliënten aan het licht gebracht, zoals een goede bejegening, gelijkwaardiger contact, meer inlevingsvermogen en het fungeren als rolmodel. Voor de BGE-ers biedt het werk economische zelfstandigheid (betaalde baan), veel voldoening en een nieuwe stap in hun herstelproces. Minder duidelijk is wat de impact van begeleiders met ervaringsdeskundigheid is op de houding van teamleden en op de herstelprocessen van cliënten.

De resultaten van het onderzoek zijn beschreven in het boek ‘Werken met begeleiders in de GGz met ervaringsdeskundigheid’. Dit boek met aanbevelingen voor BGE-ers, BGE-studenten, teamleiders en teamleden en GGZ instellingen, zal onder meer ingezet worden in BGE-opleidingen en andere opleidingen voor ervaringsdeskundigen.

Bron: Trimbos Instituut

Geen opmerkingen:

Een reactie posten