woensdag 21 juli 2010

Ervaringsdeskundigen moeten beter worden ingezet

Ervaringsdeskundigen moeten beter worden ingezet

Bron: http://www.psy.nl/index.php?id=88&tx_ttnews[backPid]=135&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=1395

Opleidingen voor ervaringsdeskundigen en leer- en werkplekken in ggz-teams moeten beter op elkaar worden afgestemd. Dat is de conclusie uit onderzoek van het Trimbos-instituut naar de inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz.

Het onderzoek bestaat uit een literatuurstudie en een twintigtal interviews met ervaringsdeskundigen, ervaringsdeskundigen in opleiding en ggz-teams. De helft van de ondervraagde ervaringsdeskundigen vindt dat de opleiding Begeleiders in de GGz met Ervaringsdeskundigheid (BGE-opleiding) goed aansluit op hun huidige werksituatie. Een respondent: ‘Ik heb te weinig bagage meegekregen om mijn ervaringsdeskundigheid goed in te zetten.’
Waardevolle ervaringsdeskundigenGgz-instellingen zetten steeds vaker ervaringsdeskundigen in die zich, doordat ze in het verleden zelf met de psychiatrie in aanraking kwamen, beter in patiënten kunnen verplaatsen dan hulpverleners.
Uit het onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dan ook dat patiënten zich beter begrepen voelen door ervaringsdeskundigen. Met hun inzet neemt het zelfvertrouwen van patiënten toe, ervaringsdeskundigen vervullen voor hen een voorbeeldfunctie en ze kunnen de wij-zij kloof tussen hulpverleners en cliënten overbruggen.
Problemen op het werk
Voordat ervaringsdeskundigen in een ggz-team aan de slag gaan, kunnen ze een opleiding volgen. Die zijn er in Utrecht, Haarlem, Eindhoven, Zwolle en Rotterdam. Maar ook dan doen zich nog problemen voor. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het voor hulpverleners moeilijk te verkroppen is als ervaringsdeskundigen hen vertellen hoe ze cliënten moeten bejegenen. Ook identificeren ervaringsdeskundigen zich soms te veel met patiënten en zijn er patiënten die niet door een ervaringsdeskundige geholpen willen worden.
Bredere kennisVeel problemen zijn te wijten aan slechte informatievoorziening. Onderzoeker Marjo Boer, docent aan de opleiding voor ervaringsdeskundigen van het ROC Zadkine in Rotterdam: ‘Hulpverleners weten niet wat ervaringsdeskundigheid precies inhoudt. Ze denken vaak dat BGE-ers alleen werken vanuit hun ervaring als patiënt. Maar hun kennis is breder: in de opleiding leren ze gezamenlijk reflecteren op hun ervaring. Ze putten hierbij niet alleen uit eigen ervaring, maar ook uit de ervaring van andere ervaringsdeskundigen.’
Betere afstemming
Zowel BGE-opleidingen als ggz-teams en ggz-instellingen moeten zorgen voor een betere afstemming tussen opleiding en werkveld, zo luidt een van de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport.
De geïnterviewde ervaringsdeskundigen doen hiervoor een aantal suggesties:
BGE-opleidingen dienen ervaringsdeskundigen beter te begeleiden en coachen in hun werk; de opleidingen moeten vaste aanstellingen regelen voor ervaringsdeskundigen als docent; ggz-teams moeten meer voorlichting krijgen over wat ervaringsdeskundigheid inhoudt.
Ervaringsdeskundigen op hbo-niveauHet Trimbos-instituut voegt hieraan toe dat ggz-teams zich beter moeten voorbereiden op werken met ervaringsdeskundigen en dat ggz-instellingen meer duidelijkheid moeten scheppen over wat ze van hen verwachten.
Marjo Boer: ‘We hopen dat organisaties lering trekken uit het onderzoek en dat er uiteindelijk ook op hbo-niveau meer opleidingen komen voor ervaringdeskundigen. Want dat zou hun positie werkelijk verstevigen.’ (JH)
Onderzoeksrapport: Werken met Begeleiders in de ggz met ervaringsdeskundigheid. Een onderzoek naar voordelen, valkuilen en belangrijke condities voor de inzet en scholing van BGE-ers. Nicole van Erp, Annemieke Hendriksen-Favier, Marco Hoeve, Marjo Boer. Trimbos-instituut.
Klik hier voor de bestelinformatie van het onderzoeksrapport.
© Psy 12-11-2008
Ik kan hier volledig achter staan! Ik ben HBO-opgeleid én ervaringsdeskundig, maar kom helaas niet aan de bak. Vraag me niet waarom niet. Ik heb genoeg te bieden. Ik ben bang dat er veel meer zijn zoals ik. GGZ: sta open!
J. Brands
do 20/11

Geen opmerkingen:

Een reactie posten