donderdag 28 oktober 2010

Psy: Meeste ervaringsdeskundigen werken voor nop

Psy: Meeste ervaringsdeskundigen werken voor nop

Meeste ervaringsdeskundigen werken voor nop

Het aantal ervarings-deskundigen dat in dienst is bij een ggz-instelling groeit. Meestal zijn ze niet in loondienst, maar werken ze onbetaald als voorlichter of cursusleider. ‘We hebben nog een wereld te winnen’, zegt Fred Verdouw van de Vakvereniging voor ervaringswerkers.

GGZ Nederland heeft in de zomer, samen met de Vakvereniging voor ervaringswerkers in & rondom de GGZ (VvE), een enquête gehouden onder ggz-instellingen naar de inzet van ervaringsdeskundigen. Van de 44 instellingen die aan het onderzoek meededen, waren bij het merendeel – 28 instellingen – een of meer ervaringsdeskundigen werkzaam. Bij de een ging het om één cliënt, maar er zijn ook instellingen waar meer dan vijftig ervaringsdeskundigen aan het werk zijn. Meestal als voorlichter, cursusleider of trainer en als ervaringswerker in wijkteams (ACT).
Instellingen die geen gebruik maken van ervaringsdeskundigen, noemen als belangrijkste reden dat er onvoldoende geschikte functies beschikbaar zijn.

Beperkt aantal uren werkzaam
De meeste ervaringsdeskundigen werken als onbetaalde kracht. Dat geldt zeker voor functies als gastheer/vrouw, voorlichter en cursusleider. De ervaringswerkers in wijkteams en begeleiders worden meestal wel voor hun werk betaald, al worden ze betrekkelijk laag ingeschaald.
Enkele instellingen lieten weten dat de ervaringsdeskundigen niet bij hen in dienst zijn, maar dat ze op detacheringbasis ingezet worden. Ze krijgen dan wel betaald.
Bij veel instellingen zijn de ervaringsdeskundigen maar een beperkt aantal uren werkzaam. De precieze omvang van hun werkzaamheden is onbekend.

Meer toekomstperspectief
In het binnenkort te verschijnen visiedocument voor de langdurige zorg pleit de brancheorganisatie voor een grotere inzet van ervaringsdeskundigen binnen de ggz. Dit zou hun herstel ten goede komen. Fred Verdouw van de VvE sluit zich daar volmondig bij aan. ‘Waar het ons als vakvereniging om te doen is, is cliënten meer toekomstperspectief te geven. En werken als ervaringsdeskundige is daar een goed voorbeeld van.’

Lappendeken
Wel is het nodig dat er duidelijke, uniforme functieomschrijvingen komen die bij alle instellingen gelden. ‘Nu is het een lappendeken.’ Ook moet het werk wat ervaringsdeskundigen verzetten naar waarde betaald worden, net zoals dat bij professionals het geval is. ‘Hoewel sommigen in een mooie schaal zitten, zijn de meeste ervaringswerkers onderbetaald. Ze hebben wel vaak een uitkering. Maar beter zou het zijn als ze gewoon van hun werk kunnen leven.’ (MvK)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten